Gymnasium Bernrode wint nationale EUSO 2020
Afgelopen weekend vond de nationale eindronde voor de European Union Science Olympiad (EUSO) plaast aan de Universiteit Maastricht. Tien teams uit heel Nederland deden mee. Het team van Hidde van Dijk, Martin van den Hogen en Robin van Lieverloo van het Gymnasium Bernrode in Heeswijk eindigden op de eerste plek.
Op de tweede plaats zijn geëindigd Brechtje van Dijk, Zarah van Dorth en Marit Hamer van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Deze twee teams zullen Nederland vertegenwoordigen op de 18e internationale EUSO in Tsjechië van 10 t/m 16 mei.
Prijsuitreiking
De prijzen werden uitgereikt door Albert Scherpbier, decaan van de Faculteit Health, Medicine and Applied Sciences en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO. Scherpbier gaf aan dat de UM graag het gastheerschap van deze eindronde op zich genomen heeft, omdat het multidisciplinaire karakter van de EUSO zo goed aansluit bij de bachelorprogramma’s die de universiteit aanbiedt voor studenten met een brede academische belangstelling die zich niet meteen tot één vakgebied willen beperken. De Kleijn benadrukte dat alle tien de teams een goed resultaat neergezet hebben en dat het echt een close finish was. Hij feliciteerde dan ook alle deelnemers en sprak de hoop uit dat ze na het behalen van hun middelbareschooldiploma gaan kiezen voor een vervolgstudie en carrière in bèta en techniek.
Jaarlijkse olympiade
De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor science & technologie en om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger. Ze voeren in teams van drie personen interessant wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van biologie, natuurkunde en scheikunde. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.
Onderzoeksopdrachten
De opdrachten sloten goed aan op het voor de UM kenmerkend probleemgestuurd onderwijs, waarbij de studenten aan de slag gaan met nieuwe leerstof aan de hand van concrete situaties.
Zo werd ‘handenwassen’ ter voorkoming van de eventuele verspreiding van ziekten bestudeerd. De opdracht was gericht op de microbiële veiligheid. Bacteriesoorten werden bepaald aan de hand van een aantal biochemische proefjes en een determinatieschema.
Ondanks dat de Fransen veel ongezond verzadigd vet eten hebben ze weinig last van dichtgeslibde aderen. Dit verschijnsel staat bekend als de ‘Franse paradox’. De Fransen drinken relatief veel rode wijn. Daarin zitten o.a. polyfenolen waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven. De leerlingen onderzochten het effect van polyfenolen als antioxidant en bepaalden de hoeveelheid antioxidanten in wijn, thee en bronwater. Antioxidanten beschermen namelijk het menselijk lichaam tegen oxidatieve schade. Ook werd onderzoek gedaan naar de kracht van de armspieren. Zoals de kracht van de biceps en de triceps bij het tillen van gewichten met een gebogen elleboog en hoe deze spieren het snel strekken van de elleboog sturen.
De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW, ASML en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).
Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.
Lees hier meer informatie over de EUSO.
Reactions on "Gymnasium Bernrode wint nationale EUSO 2020"
No posts found
Log in to comment on news articles.