iGEM-team Rotterdam
Wij zijn het 1e team van Hogeschool Rotterdam, en tevens de eerste Hogeschool van Nederland die meedoet aan de iGEM competitie! We zijn een multidisciplinaire groep met studenten van de opleidingen: Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek en Informatica. Wij van team Rotterdam zijn bezig met het maken van een selectieve koolstofmonoxide (CO) detector van bacteriën. Hoe we dat doen?
Koolstofmonoxide detectoren die momenteel in de industrie gebruikt worden kunnen moeilijk onderscheid maken tussen koolstofmonoxide en waterstof. Aangezien waterstofgas een bijproduct is dat in veel vormen van industrie voorkomt, kan er dus regelmatig een vals alarm gegeven worden.
Hiervoor gebruiken wij het eiwit CooA, dat aan CO bindt. Dit eiwit komt van nature voor in de bacterie Rhodospirillum rubrum. Als gevolg van deze binding wordt door het enzym urease dat de bacterie produceert, ureum omgezet naar CO2 en ammoniumhydroxide. Of wordt pyruvaat omgezet in CO2 en acetaldehyde. Welke van de twee manieren van gasproductie we gaan gebruiken is nog niet bekend.
Het gas wordt opgevangen in een compartiment. In het compartiment bevinden zich aan weerskanten een elektrode. Wanneer de elektroden zich in het medium, dat een elektrische geleider is, bevinden zal er een kleine stroom door lopen tussen de twee elektroden. Wanneer er gasbellen worden gevormd, en terechtkomen in het compartiment zal het gas ervoor zorgen dat er geen stroom meer tussen de elektroden loopt en verbreekt daarmee het circuit. Het principe is te vergelijken met een schakelaar, wanneer het compartiment gevuld is met een geleidend materiaal zal de schakelaar gesloten zijn. Zodra er een elektrische isolator zich in het compartiment bevindt (koolstofdioxide), zal de schakelaar open zijn.
Schets van het meten van de gasproductie.
Er moet nog een manier gevonden worden om dit gas het beste af te voeren, zodat het signaal niet constant onderbroken blijft (sommige bacteriën produceren van zichzelf ook gas) en daarnaast wordt de druk anders te hoog.
Voor ons project zoeken wij nog een goedkope matrix waar wij onze bacteriën op vast kunnen zetten die makkelijk vervangbaar is en een handige manier om de CO in het product te laten komen zonder dat er bacteriën vrijkomen.
Daarnaast hebben wij nog sponsoren nodig om ons project te kunnen financieren en onszelf te representeren in Boston eind oktober.
Voor contact mail: igemteam.hr@gmail.com
GoFundme: https://www.gofundme.com/igem-team-hogeschool-rotterdam
Reacties op 'iGEM-team Rotterdam'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.