iGEM-team Utrecht
Onze levensverwachting is de afgelopen jaren fors toegenomen, onder andere dankzij betere medicatie. Na inname en opname door het lichaam worden deze medicijnen gedeeltelijk ook weer uitgescheiden en komen zo via het riool terecht in het oppervlaktewater. Onderzoek van het RIVM uit 2016 toonde aan dat per jaar zo’n 140.000 kilogram medicijnresten in de Nederlandse wateren terecht komt. Hoe wij dat oplossen?
Als mogelijke effecten van deze vervuiling duidden zij op gedragsveranderingen, weefselschade, en veranderingen in de reproductiecyclus in mens en dieren. Tot dusver blijkt het lastig om de bron en concentraties van specifieke verontreinigende stoffen op te sporen. Vandaar dat wij een nieuwe detectiemethode hebben ontwikkeld, Detaxion, die verbetering kan brengen in deze problematiek. Detaxion is een biosensor die is gebaseerd op de chemotaxis pathway van de bacterie Escherichia coli, waarmee de bacterie zich normaal gesproken kan oriënteren op voedsel. Voor onze biosensor hebben wij de receptor van deze pathway aangepast, zodat deze in plaats van voedingsstoffen, medicijnresten herkent.
Om de medicijnresten te kunnen meten, maken we gebruik van bioluminescentie. Hiertoe hebben we de bacterie omgebouwd door eiwitten uit de chemotaxis pathway te koppelen aan bioluminescentie eiwitten. Zodra de receptor medicijnresten heeft gebonden, verandert de intensiteit van het lichtsignaal, waardoor de concentratie van het medicijn kan worden bepaald. In de toekomst zal dit mogelijk gebruikt kunnen worden om ook de bron van vervuiling mee op te sporen, door gebruik te maken van de chemotactische beweging van de bacterie.
Detaxion is een modulair systeem dat voor vele toepassingen kan worden ingezet. De sensor kan relatief eenvoudig worden omgebouwd om verschillende type medicijnresten te detecteren. Zo kan Detaxion worden ingezet bij waterzuiveringsbedrijven, waterschappen, en farmaceutische bedrijven om de waterkwaliteit te monitoren. Hiermee hopen we uiteindelijk een bijdrage te leveren aan schoner water en een beter milieu!
Reacties op 'iGEM-team Utrecht'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.