iGEM-team Groningen
Heb je enig idee hoeveel LEGO blokjes per minuut worden geproduceerd? ...35.000! Dat is een duizelingwekkende hoeveelheid! Hoewel deze bouwstenen sinds jaar en dag populair zijn, zit er ook een bittere smaak aan. Bij het maken van dit nostalgische speeltje produceert LEGO per minuut meer dan 300 kilogram CO2. Omdat we dit speelgoed niet van de volgende generatie willen afpakken, maar we ook een schone wereld voor ons nageslacht willen, hebben wij een oplossing gevonden. Wat dat is?
Wij, een multidisciplinair team uit Groningen, gebruiken een gist om afvalstromen om te zetten in bio-plastics. Deze plastics kunnen gebruikt worden om het olieverbruik van LEGO te laten verdwijnen. Maar hoe is dit mogelijk? Hoe kunnen we afval een nieuw leven geven?
Op het moment is de productie van styreen, een grondstof van plastics, op fossiele brandstof gebaseerd. Als alternatief hierop gebruiken we cellulose om styreen te produceren. Door het combineren van het cellulolytische process met de conversie van phenylalanine naar styrene in Saccharomyces cerevisae, ontwerpen we een geconsolideerd bioprocess. De cellulose is gedegradeerd door een extracellulair minicellulosome complex. Dit complex bevat endoglucanase, cellobiohydrolase en 𝛃-glucosidase om cellulose te degraderen. Deze enzymen zijn gefuseerd aan een dockerin die ze vastmaakt aan een scaffold door cohesins. De scaffold is daarna gecombineerd door receptor AGA2 die het vastmaakt aan AGA1 op de celwand. Het drievoudige complex vergroot de efficiëntie van het enzyme complex door enzyme-enzyme nabijheid. De glucose moleculen die vrijgemaakt worden, worden gebruikt voor groei van de cellen en productie van phenylalanine. Door het toevoegen van het PAL2 enzyme is het mogelijk om de phenylalanine om te zetten naar trans-cinnamate. De trans-cinnamate is daarna omgezet door het natuurlijke FDC1 naar styreen.
Wil je meer weten, of het je ideeën die je met ons wil delen? Stuur een mail naar igem2018rug@gmail.com!
Reacties op 'iGEM-team Groningen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.