Ontbrekend iGEM-team uitgelicht
Op de NBC-17 op 16 mei waren bijna alle Nederlandse iGEM-teams aanwezig. Eén team ontbrak en deze lichten wij graag uit via dit artikel. Het gaat hier om het team vanuit de VU en UvA uit Amsterdam.
Op de Nederlandse Biotechnologie Conferentie op 16 mei 2017 (NBC-17) waren bijna alle Nederlandse iGEM-teams aanwezig. Eén team ontbrak en deze lichten wij graag uit via dit artikel. Het gaat hier om het team vanuit de VU en UvA uit Amsterdam.
Het team is begin april begonnen met het bedenken van een onderzoek om de wedstrijd te winnen. Het doel van ons onderzoek is een stabiele, fumaraat producerende cyanobacterie maken, wat fungeert als een zogenaamde ‘cel fabriek’. Fumaraat wordt tot op heden uit aardolie gesynthetiseerd en kan gebruikt worden voor de synthese van verschillende producten (plastics en biobrandstof). Het U.S. departement of Energy heeft fumaraat in een rapport over duurzaamheid tot een van de meest belovende chemische bouwstenen benoemd, vooral door de diversiteit in applicatie.
De cyanobacterie is een bijzondere soort, aangezien ze 2.5 miljard jaar geleden gezorgd heeft voor de komst van zuurstof op onze planeet. Het is de enige bacterie die gebruik kan maken van fotosynthese, het maken van energie en zuurstof door middel van zonlicht en koolstofdioxide.
Door het uitschakelen van bepaalde genen, die coderen voor enzymen in de fumaraat consumerende reactie, wordt ervoor gezorgd dat fumaraat zich ophoopt. Echter is deze reactie onderdeel van de citroenzuurcyclus en dus nodig om de cel in leven te houden. Door de introductie van twee nieuwe enzymen wordt met een omweg de cyclus toch afgemaakt. Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat de fumaraatproductie gekoppeld wordt aan de groei en onderhoud van de cel, waardoor de bacteriën blijven produceren zolang ze in leven zijn.
Met het oog op de toekomst en daarmee de opschaling van de fumaraat productie, wordt er tevens gekeken naar de (praktische) efficiëntie van het productieproces. Zo wordt er getracht het transporteiwit te identificeren verantwoordelijk voor de het transporteren van fumaraat over de membraan. Het is op het moment namelijk nog niet bekend hoe fumaraat de cel verlaat. Tot slot wordt er ook een biosensor ontwikkeld, deze zal zorgen voor fluorescerende eiwitten, zodra er buiten de bacteriën fumaraat wordt waargenomen. Hiermee zal het later mogelijk worden om tijdens het productieproces makkelijker inschattingen te maken over de hoeveelheden geproduceerd fumaraat.
Begin november zal het team afreizen naar Boston om de gevonden resultaten te presenteren ten overstaan van bijna 6000 studenten en een vakjury. Tot die tijd zullen ze hard bezig zijn met het onderzoek en het zoeken van partners die hun willen sponsoren of helpen met hun verhaal naar de maatschappij te brengen. Als u geïnteresseerd bent in een samenwerking of in meer informatie, kunt u gerust contact met hen opnemen (igem17.ams@gmail.com)! Kijk voor meer informatie http://2017.igem.org/Team:Amsterdam.
Reacties op 'Ontbrekend iGEM-team uitgelicht'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.