NBC-17 Keynote 'Organoïden: mini-organen in een schaaltje'
Rob Vries creëert als managing director van Hubrecht Organoid Technology tal van nieuwe mogelijkheden binnen de biotechnologie. Zijn carrière begon aan de universiteiten van Kent (UK) en Utrecht, waar hij zijn masters behaalde voor biologie en biochemie. Vervolgens behaalde hij zijn PhD aan het UMC in Leiden, waar hij genregulatie bestudeerde. Na deze biochemische studies verschoof hij zijn aandacht naar ontwikkelingsbiologie en begon hij aan het bestuderen van stamcellen in Stanford (USA).
In 2007 kwam hij terug naar Nederland om in het laboratorium van Prof. Dr. Hans Clevers zijn stamcelonderzoek voort te zetten. In 2011 ging Vries Hans Clevers assisteren aan het Hubrecht Instituut. Samen met Dr. Ton Logtenberg begonnen zij, na de ontdekking van organoïden, Hubrecht Organoid Technology, waarvan Vries momenteel managing director is. Hubrecht Organoid Technology, stichting voor Organoid Technology, heeft als missie om organoïdentechnologie te ontwikkelen voor klinische en industriële applicaties.
Op dinsdag 16 mei 2017 zal Rob Vries tijdens de Nederlandse Biotechnologie Conferentie (NBC-17) ‘ Biotechnology Creating Opportunities’ toelichten welke mogelijkheden de ontwikkeling van organoïden met zich meebrengt. Een technologie die in 2015 al onder de aandacht kwam, bij De Wereld Draait Door, en recentelijk opnieuw bij EenVandaag.
Organoïden
“De ontdekking is gebaseerd op de aanwezigheid van stamcellen in volwassen organen. Tot 2007 wisten we niet welke cellen in een orgaan de stamcellen waren. Dankzij nieuwe ontdekkingen is dat nu wel mogelijk. Volwassen stamcellen kunnen we daarom nu isoleren en vermeerderen in het lab. Vervolgens bleek dat onze kweek methode de stamcellen ook in het lab in staat stelt functioneel een volwassen orgaan na te bootsen. Hierdoor krijg je een soort mini-orgaan in een schaaltje, oftewel een organoïd.“
Heden en de toekomst
“Na de eerste publicatie in 2009 over organoïden in muizen en 2011 over menselijke organoïden is het snel gegaan. In 2014 is de eerste patiënt aan taaislijmziekte (cystic fibrosis) behandeld op basis van testen op organoïden. Omdat wij een stichting zijn, is het mogelijk om snel te handelen en gelijktijdig een lange termijnvisie te handhaven.
Momenteel houden wij ons voornamelijk bezig met het testen van medicijnen en het ontwikkelen van gepersonaliseerde medicijnen. Ook bouwen wij een grote database van allerlei organoïden: the Living Biobank. In de toekomst zou deze Biobank een basis kunnen bieden om zelf medicijnen te ontwikkelen of om celtherapie toe te passen.”
Ook aanwezig zijn bij de NBC-17? Registreer je dan nu!
Reacties op 'NBC-17 Keynote 'Organoïden: mini-organen in een schaaltje''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.