Op 14 april 2016 werd de 16e editie van de Nederlandse Biotechnologie Conferentie (NBC-16) georganiseerd door de NBV. Gedurende deze dag inspireerden en informeerden professionals en studenten in het veld van de biotechnologie elkaar tijdens interactieve sessies en keynotes.
Next Level Keynotes
Alex Patist, senior director bij Genomatica presenteerde drie belangrijke take-home-boodschappen over hoe een biobased proces een standaard onderdeel van onze productietoolkit kan worden. Allereerst is het belangrijk om te beginnen met het eindproduct in gedachten. Een op engineering gerichte, op het hele processysteem gerichte benadering is de sleutel tot succesvolle industriële toepassingen. Als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je neemt. Daarnaast interfereren techno-economische vraagstukken vaak met het proces. Afschalen blijkt vaak een goedkopere en snellere manier om te bepalen of een proces realistisch is. Economische analyse en -modellering zijn een leidraad bij technische beslissingen in het hele proces. Ten slotte vermindert industriële ervaring de onderschatting van bepaalde fasen in een project aanzienlijk. Zorgvuldig beheer van de details die nodig zijn voor implementatie in de echte wereld en technologieoverdracht is nodig.
Marc Robillard, CEO van Tagworks Pharmaceuticals, 2e keynote spreker, startte een project als onderdeel van Philips met behulp van op antilichamen gebaseerde beeldvorming en therapie. Tagworks zette het project voort als spin-off en combineert diepgaande chemie, toepassingen en biologie door specifieke antilichamen tegen kanker te gebruiken. Gelabelde antilichamen worden in vivo chemisch gemanipuleerd, waardoor een selectieve aanval van kankercellen mogelijk wordt. Men laat het antilichaam circuleren en accumuleren op de doelplaats. Wanneer een chemische sonde wordt toegediend, activeert een chemische reactie tussen de tag en de sonde het gemerkte antilichaam. Dit verhoogt de doel-tot-achtergrondverhouding bij radio-immunobeeldvorming en -therapie om tumoren te behandelen.
De winnaars van de iGem competitie 2015, Samantha Basalo Vazquez en Héctor Sangüesa Ferrer van de TU Delft, toonden hun project op de doe-het-zelf 3D-printer, waarmee ze biofilms reproduceerbaar en geautomatiseerd kunnen printen.
De laatste keynote spreker, John van der Oosten (WUR) toonde ons de Next Level-technologie RNA-geleide DNA-interferentie met behulp van CRISPR-Cas. De belangrijkste bevindingen over CRISPR-Cas in prokaryoten hebben een revolutie teweeggebracht. Ontwikkeling in toepassingen, biotechnologie en geneeskunde worden gestart. Daarnaast heeft de CRISPR-Cas technologie potentie in toepassingen waarin bijvoorbeeld goede bacteriën worden beschermd tegen slechte virussen. Dit kan worden bereikt door het bewerken van het genoom en het manipuleren van virussen om slechte bacteriën aan te pakken.
Zilveren Zandlopers uitgereikt aan Bert Hamelers en Margot Koster
De winnaar van de Zilveren Zandloper Innovatie prijs is Dr. Bert Hamelers, wetenschappelijk programma directeur van Wetsus. Bert Hamelers is een sleutelpersoon achter verschillende succesvolle innovaties die bijdragen aan oplossingen voor de grootste, wereldwijde uitdagingen van de hedendaagse wereld. Zijn uitzonderlijke prestaties in toegepast onderzoek hebben geresulteerd in 22 internationaal ingediende patenten en drie zeer succesvolle spin-off bedrijven. Deze bedrijven zijn Plant-e, ChainCraft en REDstrack Blue Energy, die momenteel al miljoenen euro’s hebben opgebracht.
De winnaar van de Zilveren Zandloper Educatie prijs is Dr. Margot Koster, assistent professor van Universiteit Utrecht. Zij heeft het prestigieuze CEUT (Centre of Excellence for University Teaching) van de Universiteit Utrecht succesvol afgerond. Haar cursus Biotechnology & Society is verkozen tot beste cursus in 2010 en 2016, en vervolgcursussen worden momenteel ontwikkeld, waaronder een cursus Bioinspired Innovation. Ze is voorzitter van de examencommissie Biology, studiecoördinator Microbiology, en, vanaf volgend jaar, directeur van educatie van Biology. Margot informeert en inspireert een nieuwe generatie studenten, waarmee zij sterk bijdraagt aan het verspreiden van kennis en begrip over biotechnologie in de breedste zin van het woord.